Goed en slecht nieuws uit de Sahara

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

 

Richtlijnen voor bezoekers

Addax antilope (Foto: Thomas Rabeil/Sahara Conservation Fund)
26/05/2016
Goed en slecht nieuws uit de Sahara
post by
[displayName]

De herintroductie van de sabelantilope (Oryx dammah) in Tjaad is een positieve ontwikkeling voor deze soort. Spijtig genoeg zijn er in buurland Niger intussen zoveel problemen dat de Addax of Mendesantilope (Addax nasomaculatus) dreigt uit te sterven.

Roseline C. Beudels-Jamar, conservatiebiologe van ons Instituut, specialiste in de bescherming van megafauna in de Sahara en wetenschappelijk expert voor België voor de Conventie van migrerende soorten, brengt ons goed en slecht nieuws uit de Sahara.

Sabelantilope is terug

In Tjaad werden recent 25 sabelantilopen afkomstig uit Abu Dhabi uitgezet. Na een afwezigheid van ongeveer 25 jaar zijn er dus terug sabelantilopen op Tjaadse bodem. De burgeroorlog die het land tussen 1979 en 1982 helemaal in puin liet en de invasie van gewapende krachten uit Libië hadden verschrikkelijke gevolgen voor de sabelantilopen in het land. De meerderheid van de wereldpopulatie (5.000 dieren) leefde in Tjaad. De sabelantilopen uit het naburige Niger waren door droogte en jacht al uitgestorven in de jaren ’80. Het laatste wilde dier, een volwassen mannetje, werd gedood in 1989. De politieke steun van de president van Tjaad, van de Verenigde Arabische Emiraten en van partners zoals de Europese Unie en het Netwerk van Afrikaanse Parken, zorgen voor voorzichtig optimisme dat de vrijgelaten dieren niet hetzelfde lot te wachten staat. 

Imminente uitsterving van de Addax

In 2012 creëerde de regering van Niger het nationaal Natuurreservaat Termit & Tin Toumma om de allerlaatste populatie van Addax, een migrerende soort antilope die aangepast is aan de woestijn, te beschermen. Het reservaat ontstond dankzij de inspanningen van het Sahara Conservation Fund, een partner van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, en de Conventie voor migrerende soorten. Met het reservaat mochten we hopen dat de Addax tegen uitsterven beschermd zou worden. Maar recente studies en tellingen, onder meer vanuit de lucht, konden slechts een handvol antilopen terugvinden. De voornaamste oorzaken van het verdwijnen van de Addax zijn de olie-exploitatie, geleid door de Chinese National Petroleum Society en de illegale jacht op de Addax door de militairen die moeten instaan voor de veiligheid van deze industrie. Reken daarbij een toevloed van zware terreinwagens in het gebied door de onstabiele toestand in buurland Libië. Er is ook stroperij en wapens zijn overal. De lokale bevolking, die goede contacten heeft met de beheerders van het reservaat, kunnen vaak niet meer doen dan incidenten rapporteren.

De Addax kan niet op tegen zulke verstoring en illegale slachtingen. Zonder dringende gecoördineerde acties, zijn we weldra getuige van het uitsterven van dit woestijnicoon…

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top