Nieuwe vliegensoort ontdekt in Brussel

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

 

Richtlijnen voor bezoekers

Drapetis bruscellensis, een nieuwe vliegensoort voor de wetenschap, ontdekt in Brussel (Foto: Camille Locatelli, KBIN)
07/06/2016
Nieuwe vliegensoort ontdekt in Brussel
post by
Reinout Verbeke

Biologen hebben een nieuwe vliegensoort ontdekt in de Brusselse botanische tuin Jean Massart. Het vliegje werd Drapetis bruscellensis gedoopt. ‘In België wordt niet elke dag een nieuwe soort voor de wetenschap ontdekt, en zeker niet in Brussel’, zegt entomoloog Patrick Grootaert van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).

Biologen plaatsten in 2015 een tentvormige insectenval in de Jardin Botanique Jean Massart, een vijf hectare grote botanische tuin in Oudergem, vlak naast het Zoniënwoud. Elke week maakten ze de val leeg en bewaarden ze de insecten in ethanol. In juli belandde een twee millimeter groot vliegje in het net dat na uitgebreide studie van de uiterlijke kenmerken en van het DNA een nieuwe soort blijkt. Het kreeg de naam Drapetis bruscellensis.

Niet alledaags

Zelden ontdekken biologen nog nieuwe insectensoorten voor de wetenschap in België. ‘En voor vliegensoorten moeten we al zo’n 20 jaar teruggaan’, zegt Grootaert. ‘De fauna van West-Europa is de best gekende ter wereld. Het is moeilijk om hier nog iets nieuws te ontdekken.’

Drapetis-vliegen zijn tweevleugeligen van hooguit een paar millimeter groot , met een glanzend-zwart borststuk. Ze leven vooral op boomstammen en bladeren, waar ze jagen op nog kleinere insecten en mijten. Alle soorten lijken met het blote oog erg op elkaar. Entomologen vergeleken onder de microscoop morfologische kenmerken van de gekende Drapetis-vliegen, zoals de vorm van de geslachtdelen, de poten en de voelsprieten. Een genetische vergelijking - 'DNA-barcoding' genoemd - bevestigde dat Drapetis bruscellensis wel degelijk een nieuwe soort is. De uitgebreide beschrijving staat in het open-accesstijdschrift Belgian Journal of Entomology.

Hotspot

De beschrijving van de nieuwe soort is een resultaat van het Objectief 1000-project van Leefmilieu Brussel (BIM), waarbij biologen van ons Instituut en een dertigtal vrijwilligers de insecten in de botanische tuin Jean Massart inventariseerden tot ze duizend verschillende soorten telden. In minder dan één jaar tijd haalden ze het doel. Daarbij troffen ze een weelde van insecten aan: een vijfde van alle soorten boktorren en snuitkevers die ooit in België gesignaleerd zijn, een vierde van de Belgische soorten zweefvliegen en een derde van de gekende Belgische soorten lieveheersbeestjes. Ze vonden ook veel soorten die nooit eerder in ons land gespot waren. Door de inventarisatie over een aantal jaar te herhalen, kunnen biologen nagaan of de insectenpopulaties zijn gewijzigd.

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top