Plateosaurus in onze dinogalerij in 2017

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

Preparateur Aldo Impens aan het werk. Eén voet uit het sediment verwijderen is al gauw een maand werk. (Foto: Thierry Hubin, KBIN)
21/06/2016
Plateosaurus in onze dinogalerij in 2017
post by
Reinout Verbeke

Het Museum heeft een nieuwe dinosauriër in huis gehaald: een Plateosaurus. Hij is 210 miljoen jaar oud, meet zo'n vijf meter en was een van de eerste langnekken. Op dit moment worden de 200 versteende botten minutieus geprepareerd zodat het skelet in 2017 een plaats kan krijgen in de Galerij van de Dinosauriërs. Samen met onze beroemde Iguanodons van Bernissart zal deze Plateosaurus het enige authentieke en volledige dinosarusskelet zijn dat permanent in ons land wordt tentoongesteld.

Plateosaurus was vijf tot tien meter lang – ons exemplaar meet ongeveer 6,5 meter – en daarmee een van de grootste dinosauriërs uit het trias (252 tot 201 miljoen jaar geleden). Hij was bovenal een van de eerste ‘langnekken’: hij behoorde tot de Prosauropoda, voorlopers van de Sauropoda waarvan Diplodocus de bekendste is. Plateosaurus was hoogstwaarschijnlijk een tweevoeter. De planteneter leefde in kuddes en verdedigde zich met de stevige klauwen van zijn voorpoten.

Zwitsers

Het zo goed als volledige skelet komt uit de Frick-groeve in het uiterste noorden van Zwitserland. De kleigroeve is samen met de (intussen gesloten) koolmijn van Bernissart (bij Bergen, Henegouwen) – ontdekkingsplaats van zo’n dertig Iguanodons – één van de rijkste sites met dinosauriërskeletten van Europa. In Frick zijn sinds 1976 meer dan dertig bijna volledige Plateosaurusskeletten opgegraven, en ook op een Duitse en Franse site zijn al enkele tientallen Plateosaurussen gevonden. Het rijke materiaal geeft paleontologen meer inzicht in de anatomie en de levenswijze van dit dinogeslacht. De dinosauriërs zijn wellicht in de moerassige zones gezonken die de regio van Frick kenmerkten op het einde van het trias. 

Het Sauriërmuseum van Frick geeft het skelet in permanente bruikleen omdat de onbewerkte fossielen zich in hun bewaarruimtes beginnen op te stapelen en ze de middelen niet hebben om ze allemaal te bewerken. Ons Instituut kreeg steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om één skelet voor te bereiden.

Engelengeduld

Drie medewerkers van ons Instituut zullen een jaar nodig hebben om de 200 fossiele botten te ‘prepareren’. Met speciaal gereedschap – onder meer een soort tandartsboor – én engelengeduld ontdoen ze de fossielen van het gesteente waar ze al 210 miljoen jaar in vervat zitten. Breukjes in de fossielen worden opgevuld, losgekomen fragmenten gelijmd en elk stukje bot verstevigd met een speciale hars. Om je een idee te geven: het neemt al een maand werk in beslag om de voet van de plateosaurus te prepareren.

Het publiek krijgt de Plateosaurus in de loop van 2017 te zien in ‘waarschijnlijk levensechte houding’. Daarvoor wordt een metalen structuur ontworpen die de botten van deze Plateosaurus zo discreet mogelijk op hun plaats houdt. Het zal het enige authentieke én volledige dinosaurusskelet in België zijn sinds de beroemde Iguanodons van Bernissart, waarvan een eerste exemplaar in 1883 door het publiek kon worden bewonderd.

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top