UV-licht onthult verborgen schoonheid van natuurwetenschappelijke collecties

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

 

Richtlijnen voor bezoekers

Foto van een Storena formosa, gemaakt met 2 flashes en 2 UV-lichten van 395 nm. (foto: Jonathan Brecko)
26/08/2016
UV-licht onthult verborgen schoonheid van natuurwetenschappelijke collecties
post by
Jonas Van Boxel

Een onderzoeksteam van ons Instituut heeft het gebruik van UV-licht getest bij de digitalisering van natuurhistorische collecties. UV-licht onthult de fluorescerende delen van dieren en kan zo een nieuwe bron worden voor taxonomisch onderzoek. De methode levert ook gedetailleerdere beelden op.

Klik op de links in de laatste paragraaf en ontdek de geheimen die deze soorten onthullen onder UV-licht!

Bij het digitaliseren van specimens uit natuurhistorische collecties – door detailfoto’s rondom of 3D-modellen – proberen onderzoekers het insect, de bloem, het gesteente of fossiel … zo gedetailleerd mogelijk in beeld te brengen. Maar wij mensen zien niet alles: het ultraviolette en infrarode spectrum blijft voor ons verborgen. Zo zien ratten, insecten en spinnen het ultraviolette spectrum en sommige slangen het infrarode.

Onderzoekers van ons Instituut en van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika gebruikten daarom zowel daglicht als UV-licht bij het digitaliseren van collectiestukken. Veel specimens worden fluorescent door het UV-licht. Dat kan op verschillen duiden tussen mannetjes en vrouwtjes, tussen schijnbaar dezelfde soorten, … die anders verborgen blijven. Dit kan helpen bij het werk van taxonomen, wetenschappers die soorten beschrijven en indelen.

Het team ontdekte ook dat blootstelling aan UV-licht in verschillende golflengtes, gecombineerd met eenvoudig fotografiemateriaal, gedetailleerdere beelden oplevert. De afwijkende kleuren kunnen worden hersteld door filters toe te voegen, of de foto in grijstinten om te zetten.

Maar het UV-licht geeft specimens ook een magische toets! Kijk wat UV-licht doet met de details in de vleugels van de sprinkhaan Dictyophorus griseus. UV-licht versterkt ook het mooie groen in de wandelende tak Neoharisea sp. Het licht maakt bij de kameelspin Solpugema hostiles de haren en verschillende delen van de poten zichtbaarder. Hetzelfde met de buik van Storena formosa.

Het onderzoek verscheen in PLOS ONE.

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top