Vijver van Leopoldpark krijgt weer groene oevers

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

 

Richtlijnen voor bezoekers

De steenkorven aan de rand van de vijver. (foto: Jérôme Constant)
14/12/2016
Vijver van Leopoldpark krijgt weer groene oevers
post by
Jonas Van Boxel

Door het aanleggen van een natuurlijke oever wil het KBIN groen en biodiversiteit doen terugkeren in de vijver van het naburige Leopoldpark.

De vijver van het Leopoldpark, dat aan ons Instituut grenst, is er slecht aan toe. Invasieve diersoorten zoals de nijlgans of de sierschildpad domineren het ecosysteem. Insecten en slakken die je wel zou verwachten, zijn amper aanwezig. Een belangrijke boosdoener is de stenen muur die de oever van de vijver vormt: oeverplanten, essentieel voor het ecosysteem, kunnen nergens groeien.

Er is nog amper leven mogelijk op de oevers van de vijver. Dat heeft ook gevolgen voor de fauna en flora in het water, zegt Jérôme Constant van ons Instituut: “Volgens een onderzoek van onze collega René-Marie Lafontaine in 2013 zitten er rond de vijver van het Woluwepark, op 10 minuutjes rijden, 23 libelsoorten. In het Leopoldpark zijn dat er amper 14. Dat komt omdat ze hier niet de juiste habitat vinden.”

Plantenkorven

De muur werd destijds aangelegd om tussen water en wandelpad plaats te maken voor een strook gras, en kan niet zomaar gesloopt worden. Daarom kwam het KBIN met een andere oplossing. Tegen de stenen muur komen op een deel van de oever (140 meter) korven met stenen te staan, waarin vervolgens planten worden gezaaid. Die herbeplanting van de oever, met planten die vroeger in het dal van de Maalbeek voorkwamen, kan de biotoop herstellen.

Jérôme Constant verwacht op korte termijn resultaat. “Bij een gelijkaardig project, in een park in Namen, kon je na enkele maanden niet meer zien dat de oeverplanten kunstmatig waren ingeplant.” De vegetatie zal in de lente geplant worden. Aan de vijver komen signalisatieborden met meer info over het project.

Het begroeningsproject van de vijver is niet het enige plan om de biodiversiteit in het Leopoldpark een handje te helpen. In 2013 werd al een bloemenveld aangelegd bij het Emile Jacqmain lyceum. Er is ook een plan klaar om informatieborden te plaatsen bij de bijzondere bomen van het park.

Het begroeningsproject is een project van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en de stad Brussel, uitgevoerd in samenwerking met De Staten Generaal van het Water in Brussel VZW en de Nationale Loterij.

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top