Voor het eerst Groenlandse walvis gespot voor Belgische kust

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

 

Richtlijnen voor bezoekers

Voor het eerst een Groenlandse walvis gepot voor de Belgische kust. (Foto: Jan Vanwynsberghe, waarnemingen.be)
01/04/2017
Voor het eerst Groenlandse walvis gespot voor Belgische kust
post by
Reinout Verbeke

Op 31 maart hebben strandbezoekers een Groenlandse walvis gespot voor de kust van Oostende, meteen de eerste keer dat het zeezoogdier in Belgische wateren is waargenomen. Normaal leeft de reusachtige walvis alleen in het noordpoolgebied.

Na een narwal vorig jaar, hebben we opnieuw een Arctische bezoeker in onze wateren: een Groenlandse walvis. Het dier, dat zo'n twintig meter lang kan worden en tot 100 ton kan wegen, zwom gisteren dicht bij het strand van Oostende (Raversijde) en werd eerst als bultrugwalvis geïdentificeerd. 'Maar foto's op waarnemingen.be (een website van Natuurpunt) tonen onmiskenbaar een Groenlandse walvis, enorm zeldzaam in Europa', zegt Jan Haelters, zeezoogdierenexpert van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN). Het dier zwom de dag erna voor de kust van Middelkerke. Daarna is hij niet meer gezien.

Mogelijk gaat het om dezelfde walvis die in mei 2016 in Franse, Britse en Ierse wateren gezien werd. In februari 2015 was hij ook al in Britse wateren gezien, meteen de eerste waarneming ooit van deze diersoort in het Verenigd Koninkrijk. Normaal leven Groenlandse walvissen uitsluitend in de wateren in het noordpoolgebied. 'Waarschijnlijk is het Arctische ecosysteem in de war door spectaculaire afname van het ijs in winter en zomer als gevolg van klimaatverandering', zegt Haelters. Op foto's is te zien hoe rond de staart van het dier (restanten van) visnetten verstrengeld zitten. Het is niet duidelijk in hoeverre het dier er last van ondervindt.

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top