Valken voor Iedereen 2017: livestream van drie nesten

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

Een volwassen valk voedt de drie jongen die dit jaar op de Brusselse Kathedraal zijn geboren (foto: KBIN)
06/04/2017
Valken voor Iedereen 2017: livestream van drie nesten
post by
Reinout Verbeke

Valken voor Iedereen is er weer, en hoe! Via livestream kun je deze lente het reilen en zeilen van maar liefst drie valkenfamilies in Brussel volgen, van het uitbroeden van de eieren tot het uitvliegen van de jongen.

Slechtvalken waren begin jaren zeventig van de vorige eeuw totaal verdwenen uit België en zelfs grotendeels uit Europa. De oorzaken: stroperij, jacht, habitatverstoring, maar vooral het gebruik van pesticiden zoals DDT. Door een verbod op de gevaarlijkste pesticiden, door richtlijnen en beschermingsprogramma's hebben de slechtvalken sinds midden jaren negentig een comeback kunnen maken. In de hoofdstad hebben zich intussen 12 slechtvalkenkoppels genesteld, en dat is bijzonder. Ons programma Valken voor Iedereen uitgegroeid tot een heus observatienetwerk.

Drie nesten met livestream

Van 5 april tot 25 mei kun je via www.valkenvooriedereen.be het doen en laten van drie slechtvalkenfamilies volgen. Een in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal, een op het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe en – nieuw – een in de Sint-Jobkerk van Ukkel. Je kunt 24/24 het leven in het nest volgen: het koppel dat broedt, het uitkomen van de jongen, hoe ze worden gevoed en hoe ze uiteindelijk, na zestal weken, uitvliegen. Begin maart legden alle wijfjes vier eieren en in de eerste week van april verwachten we de eerste valkjes.

Op de blog krijg je uitleg van onze ornitholoog Didier Vangeluwe, die het project in 2004 uit de grond stampte en met veel enthousiasme leidt. Liever in het ‘echt’ bekijken? Ga dan langs in de observatiepost op het voorplein van de Brusselse kathedraal. Daar kun je door een krachtige telescoop naar de valken kijken en je smartphone op de telescoop aansluiten voor hogeresolutiefoto’s. Vorig jaar kwamen zo’n 15.000 mens langs. De website had in 2016 zo’n 3,2 miljoen hits uit 136 landen. De Brusselse valken zouden dat eens moeten weten!


 

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top