Dromedaris uit Romeinse tijd gevonden in Tongeren

Dromedaris uit 4de eeuw gevonden in Tongeren (Foto: KBIN)
18/05/2017
Dromedaris uit Romeinse tijd gevonden in Tongeren
post by
Reinout Verbeke

Archeologen hebben in Tongeren botresten gevonden van een dromedaris uit de vierde eeuw. De schedelfragmenten en bovenkaken van het dier zaten in een volgestorte greppel. Het is pas de tweede keer dat dromedarisbotten zijn opgegraven in ons land.

De opgravingen in de Vermeulenstraat in Tongeren, uitgevoerd door het bedrijf ARON, dateren al van 2014 en 2015. Op het ogenblik van de vondst was niet duidelijk van welk dier de schedelfragmenten afkomstig waren. Toen onze collega en archeozoöloog Bea De Cupere de botresten onderzocht, werd duidelijk dat het om een dromedaris ging.

Volwassen mannetje

'Het zijn enkele schedelfragmenten en twee goed bewaarde bovenkaken', verduidelijkt De Cupere. 'Ze werden opgegraven in een greppel die doorheen een laat derde-eeuwse Romeinse muur snijdt. Uit ons onderzoek blijkt dat het om een een volwassen mannelijk dier gaat, met grote waarschijnlijkheid en op basis van uiterlijke kenmerken een dromedaris, maar het zou ook een kameel kunnen zijn, of een kruising van beide.' Kamelen en dromedarissen zijn heel nauw verwant en kunnen bij kruising vruchtbare nakomelingen geven. Hun skeletten zijn soms moeilijk te onderscheiden. Een labo van de universiteit van Wenen zal nog DNA-onderzoek uitvoeren om uitsluitsel te brengen. De C14-datering door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium toont wel al aan dat het dier in het begin van de vierde eeuw leefde.

Zeldzaam

'Vondsten van kamelen of dromedarissen zijn erg zeldzaam in het West-Romeinse Rijk', zegt Peter Cosyns, postdoctoraal onderzoeker aan de VUB, specialist Romeinse archeologie en voormalig stadsarcheoloog van Tongeren. 'Ze worden meestal aangetroffen op drukke handelsroutes, wat doet vermoeden dat ze vooral als lastdier werden gebruikt. In de literatuur vinden we ook aanwijzingen voor militair gebruik. In het geval van de Tongerse dromedaris werd die wellicht ingezet voor transport op de handelsroute tussen Keulen en Boulogne-sur-Mer of tussen Nijmegen en Metz.'

Het is nog maar de tweede vondst van een Romeinse dromedaris of kameel op het Belgische grondgebied. In 2007 werden ook in Aarlen al enkele beenderfragmenten opgegraven, ook daar op een belangrijke handelsroute. Verder zijn er enkele geïsoleerde vondsten, van Hongarije tot Engeland. 

 

Tekst: FS, Belga

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top