Ornithologen ringen Langstaartklauwier in het Zwin Natuur Park: nieuwe soort voor België

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

 

Richtlijnen voor bezoekers

Primeur voor België: een Langstaartklauwier. Gevangen, geringd, opgemeten (en weer vrijgelaten) in Zwin Natuur Park. (Foto: Didier Vangeluwe, KBIN))
17/10/2017
Ornithologen ringen Langstaartklauwier in het Zwin Natuur Park: nieuwe soort voor België
post by
Reinout Verbeke

Onze ornithologen hebben een Langstaartklauwier geringd in natuurgebied het Zwin in Knokke. Deze soort werd nog nooit eerder in België gezien. Het is pas de vijfde keer dat deze Aziatische vogel in Europa opduikt.

Ornithologen en vrijwilligers van ons Instituut hebben op 15 oktober 2017 een jonge Langstaartklauwier gevangen, gedetermineerd, geringd en opgemeten in het Zwin Natuur Park in Knokke, en daarna losgelaten. Het is de eerste keer dat de vogelsoort in ons land werd gespot, en pas de vijfde keer in Europa.

Uit het Oosten

De Langstaartklauwier broedt in grote delen van Zuidoost-Azië: van Oezbekistan in het westen, tot China en Nieuw-Guinea in het oosten. De nestplaats het dichtst bij ons land is Kazachstan, dus het exemplaar dat in het Zwin gezien is heeft minstens 5.300 kilometer afgelegd noordwestwaarts, terwijl het normaal naar het zuiden van Indië had moeten trekken. ‘Waarom de vogel uit koers geraakte, weten we niet’, zegt onze collega en ornitholoog Didier Vangeluwe, die de vogel ringde.

De Langstaartklauwier is over heel Europa een erg zeldzame dwaalgast. Eerder waren er meldingen in Zweden (1999), Groot-Brittannië (2000) en Denemarken (2007). Het laatste geval dateert van 2011, toen een exemplaar werd ontdekt in Den Helder, in Nederland. De Langstaartklauwier van Knokke is (indien aanvaard door het Belgian Rare Birds Committee) de 448ste vogelsoort die in België werd vastgesteld.

Prooien ‘ophangen’

De Langstaartklauwier is gemiddeld 25 cm lang en weegt 40 gram. ‘Kijk naar die bek, net als van een valk’, zegt Vangeluwe. ‘Klauwieren zijn niet alleen zangvogels, maar ook kleine roofvogels. Ze vertonen ook opmerkelijk gedrag. Ze hangen of prikken hun prooien – grote insecten tot zelfs kleine muizen en kleine vogels – op een tak of op prikkeldraad. Ze maken zo als het ware een provisiekast! Het is de enige vogelfamilie die dit doet.’

Ringwerk

De ontdekking van de Langstaartklauwier in het Zwin vond plaats tijdens een ringcampagne van het Belgisch Ringwerk - een dienst van Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) - in samenwerking met Zwin Natuur Park (een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen). De vondst gebeurde net op een dag waarop het grote publiek ter plaatse het wetenschappelijk werk kon meevolgen. ‘Het Zwin is een luchthaven voor vogels’, dixit Vangeluwe, die de Ringdienst leidt. ‘Met 380 opgeleide vrijwilligers ringen we jaarlijks 700.000 vogels in heel België. Zo brengen we de trekbewegingen in kaart (kaarten voor meer dan 280 soorten op BEBIRDS), ontdekken we nieuwe soorten voor ons land, zoals nu, en spotten we tendensen in de populaties.’

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top