Nieuws
Belgische neanderthalers maakten werktuigen van vogelbotjes
08/10/2024
Snijsporen op vogelbotjes uit de grot Scladina, in de buurt van Namen, geven aan dat neanderthalers er verschillende vogelsoorten aten en van sommige botjes gebruiksvoorwerpen maakten.
Cruciale regio's voor biodiversiteitsbehoud in Gabon in kaart gebracht
19/09/2024
Hoe Belgisch porfier de hele wereld plaveide
09/08/2024
Wist je dat kasseien porfier zijn, gestolde magma? Begin 20ste eeuw waren drie Belgische dorpjes de grootste bron van porfier ter wereld. Een rijk geïllustreerd boek vertelt de geschiedenis van de porfierontginning in ons land.
Openbare raadpleging over de Actualisering van de Belgische nationale biodiversiteitsstrategie
23/07/2024
Van 24 juni tot en met 24 september 2024 krijg je de kans om je mening te geven over de ‘Actualisering van de Belgische nationale biodiversiteitsstrategie tot 2030’. De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu kan hiermee rekening houden bij het uitwerken van de definitieve strategie.
Oorsprong en verspreiding van malaria: Sint-Romboutskerkhof in Mechelen speelt sleutelrol in internationaal onderzoek
18/07/2024
Het Sint-Romboutskerkhof in Mechelen speelt een belangrijke rol in een internationale studie over de geschiedenis van malaria. De studie is gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Nature. "De ontdekkingen op het kerkhof laten zien hoe militaire activiteiten en troepenbewegingen aanzienlijk bijdroegen aan de regionale verspreiding van malaria."
Monitoring van scheepsemissies gelauwerd voor duurzame impact
27/06/2024
Het monitoringprogramma van het Instituut voor Natuurwetenschappen voor de uitstoot van zwaveloxiden (SOx) en stikstofoxiden (NOx) van schepen op zee is bekroond met de ‘Special Commendation for Sustainable Impact’ in het kader van het Greening Award Initiative van de European Maritime Safety Agency. Een welverdiende erkenning voor de impact en duurzaamheid van onze inspanningen om de luchtvervuiling door schepen op zee te bestrijden.
Mysterieus skelet gevonden in loden grafkist in Brugge is dat van Boudewijn I van Assebroek
26/06/2024
Nieuwe krabbensoort ontdekt op Belgische stranden
21/06/2024
Biologen hebben een nieuwe soort krab, Polybius dioscurus, ontdekt op de Belgische stranden. 'Het wordt steeds zeldzamer om nog nieuwe grote en middelgrote diersoorten in Europa te vinden.'
Voor het eerst termieten vastgesteld in België
20/06/2024
Biologen hebben voor eerst termieten vastgesteld in België, en wel drie verschillende soorten. Ze zijn wellicht meegereisd in materiaal dat werd ingevoerd. De tropische insecten eten hout en kunnen schade veroorzaken aan gebouwen en constructies. Eén van de vastgestelde soorten kan in een kouder klimaat gedijen.
Galápagoskevers bewijzen: genetische mix is sleutel tot snelle aanpassing aan veranderende wereld
16/06/2024
Kevers op Galápagos konden zich snel en herhaaldelijk aanpassen aan hoogtes dankzij genetisch erfgoed van oude evolutionaire gebeurtenissen. ‘Dit mechanisme helpt ons te begrijpen hoe organismen zich zullen aanpassen in onze snel veranderende wereld’, zegt evolutiebioloog Carl Vangestel.