KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

La Calamine

Doelstellingen

Het woord "Calamine" duidt op niet-zwavelhoudende zinkmineralen van supergene oorsprong in een karbonaatrijk milieu. Het dankt zijn naam aan de Belgische lokaliteit "La Calamine" (Kelmis in het duits) waar een afzetting, vanaf de 14e eeuw, zonder onderbreking, tot 1884 geëxploiteerd werd. Er werd meer dan 600.000 ton Zn-metaal geproduceerd.

De vindplaats van La Calamine wordt in de wetenschappelijke literatuur beschreven als een karstafzetting, alhoewel het ontstaan en de ouderdom nooit volledig opgehelderd werd. Ook de ouderdom van de supergene verwering van vele Pb-Zn-aders, ontgonnen in België en de naburige streek in Duitsland, werd nooit met zekerheid achterhaald. Deze studie heeft als doel de geologische vormingsvoorwaarden verantwoordelijk voor het ontstaan van de afzetting in La Calamine te identificeren; en eveneens deze van de diepe ijzerhoed die de nabijgelegen lood-zink aders afdekken. De perioden van paleoverwering in België en het Westen van Duitsland en hun metallogenetische implicaties vormen het onderwerp van een nieuw grondig onderzoek.

Uitvoering

Monsters van calamine werden geselecteerd in de verzamelingen van KBIN en BGD voor analyses van de vloeibare insluitsels en hun isotopensamenstelling.

Bijkomend terreinonderzoek beoogt de selectie van weinig gemineraliseerde ontsluitingen om het genetisch model beter te beheersen.

Gerelateerde media
De laag van la Calamine
Interne medewerkers
Léon Dejonghe
Externe medewerkers
Maria Boni (Universiteit van Napels)
Albert Gilg (Technische Universität München)
Go to top