Om efficiënte instandhoudingsstrategieën te kunnen ontwikkelen, moeten we inzicht krijgen in de verspreiding van de biodiversiteit, zowel horizontaal (over geografisch gespreide sites) als verticaal (van de bodem tot de kruin van bomen), en in functie van uiteenlopende parameters (hoogte, temperatuur, vochtigheid, ondergrond enz.).
Ons team is gespecialiseerd in de studie van mieren en termieten, samen goed voor een derde van de dierlijke biomassa in tropische wouden. Ze vervullen heel wat functies in de ecosystemen. Mieren jagen bijvoorbeeld vooral op andere insecten (en helpen zo de populatie plantenetende insecten in toom te houden) en termieten helpen bij het composteren van hout (en dragen zo bij tot de recyclage van voedzame elementen voor planten).
Bijna de helft van de biodiversiteit in een woud leeft in de kruin van de bomen (boomlaag). Die laag is moeilijk toegankelijk, aangezien tropische bomen gemakkelijk 30 tot 40 meter hoog worden. Daarom ontwikkelen we methodes om gegevens te verzamelen vanop de grond of vanuit de top van de bomen (met luchtballonnen!).
We dragen bij tot het onderzoek naar de biodiversiteit in gebieden die tot nog toe vrijwel onbekend waren, als mede-organisator of in het kader van internationale expedities, als onderdeel van het IBISCA-programma of van “Our Planet Reviewed”. Zo hielpen we mee aan een eerste schatting van de biodiversiteit aan insecten en andere geleedpotigen in een tropisch woud in Panama. In Papoea-Nieuw-Guinea werken we mee aan projecten die onderzoek combineren met opleidingen, duurzame ontwikkeling en natuurbehoud.
Onze directie is gevestigd op drie twee locaties.