Animal kingdom

Displayed title (real): 
Dierenwereld
Safe value: 
animal-kingdom

News - Oldest-known Ancestor of Modern Primates May Have Come from North America

Teilhardina is de vroegste primaat die we kennen. In België, China en Noord-Amerika groeven paleontologen al Teilhardina-soorten op. Hamvraag is dan: waar staat de wieg van de primaten - en dus ook onze wieg? Noord-Amerika is een kanshebber, suggereert een recente studie. 

News - Tested and approved: affordable application of new DNA sequencing technologies

Wetenschappers van ons Instituut en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) hebben met succes een techniek toegepast die het mogelijk maakt om tegen een relatief lage kostprijs DNA van grote aantallen specimens te verzamelen. Goed nieuws voor onderzoekers van instituten met grote collecties, die zoveel mogelijk exemplaren willen vergelijken.

Coffee Workshop: Insecten prepareren

Zou je graag insecten leren opzetten om zelf een verzamelingetje aan te leggen? Preparen is precisiewerk, maar de conservator van onze entomologische collecties, Wouter Dekoninck, en zijn team leren ons de kneepjes van het vak.

 

Coffee Workshop: Taxidermie en tentoonstelling

Eerst ontdek samen met een gids de tijdelijke expo TEDDY EN BEER. Tijdens deze rondleiding nemen we je mee doorheen hun evolutie en hun ontmoetingen met de prehistorische mensen. We doorgronden ook hun levenswijze. Hoeveel soorten beren zijn er nu nog? Wat zijn hun kenmerken? Wie zijn ze? Waar leven ze? Nemen ze allemaal een lange winterrust?  

News - 100 million years old shark skeleton

Onze collectie krijgt er een pronkstuk bij: een 100 miljoen naar oud haaienskelet, dat in 1996 werd gevonden door amateur-paleontoloog Luc De Coninck op het strand aan Cap Blanc-Nez (Franse Opaalkust). Het fossiel lag in een miljoenen jaren oude zeebodem die normaal verscholen zit onder het strand, maar een zware storm legde de haai bloot.

Labels: 

News - Fast Evolution Today Thanks to Old Genetic Variants

Onderzoekers van ons Instituut hebben ontdekt dat organismen verbazend snel kunnen evolueren door oeroude genvarianten, die ooit nuttig waren, opnieuw in te schakelen. Begrijpen hoe soorten erin slagen zich snel aan te passen is belangrijk in tijden van plotse veranderingen in het klimaat en de omgeving. 

News - New Sightings of Tiger Mosquitoes in Belgium

Afgelopen zomer werden er tijgermuggen gespot op vijf verschillende plaatsen in België. Opvallend is dat de steekmug ons land nu ook bereikt via toegangswegen vanuit onze buurlanden. 

News - Fin Whale of De Haan Probably Died a Natural Death

De vinvis die op 25 oktober op het strand van De Haan lag, is waarschijnlijk een natuurlijke dood gestorven. Dat blijkt uit de autopsie door de universiteiten van Gent en Luik en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Coffee Workshop : Work with Nature

We gebruiken heel wat uit de natuur voor land- en tuinbouw of geneesmiddelen, maar ook in de technologie (biomimetica) … en zelfs in de sociale wetenschappen! Op vrijdag 8 februari 2019 laat onze genodigde, Peter Jens, u het met talrijke concrete voorbeelden ontdekken. Hij onderzoekt hoe we insecten bij allerlei teelten kunnen inschakelen (bestuiving en biologische bestrijding). Hij werkt rond landbouw, voeding en voedselvoorziening op wereldschaal. Nu is hij bovendien verantwoordelijk voor innovatie en educatie bij de Koppert Foundation. En hij is een uitstekend verteller.

Pagina's

Abonneren op RSS - Animal kingdom
Go to top