Evolution

Displayed title (real): 
Evolutie
Safe value: 
evolution

News - Urbanization Affects Animal Body Size

Dieren in steden zijn opvallend kleiner of juist groter dan de soorten die we vooral op het platteland terugvinden, blijkt uit een grootschalige studie. ‘Verstedelijking oefent een grote selectiedruk uit op soorten en kan een ecosysteem ontwrichten’, zegt Frederik Hendrickx (KBIN), een van de auteurs van de studie.

News - Bone Analysis Confirms: ‘Little Iguanodon’ is a Separate Species

In de glazen kooi met Iguanodons van Bernissart in het Museum voor Natuurwetenschappen staat één opvallend kleiner exemplaar. Een botanalyse bevestigt nu dat het tot een ander geslacht en soort behoort dan de grotere Iguanodons die errond staan. 'De beenderstructuur is van een volwassen dier', zegt paleontoloog Koen Stein van de Vrije Universiteit Brussel, verbonden aan ons Instituut.

Coffee Workshop: Kleine Killers

Op vrijdag 26 januari (van 14 tot 16 uur) nemen we de ‘kleine killers’ onder de loep: gevaarlijke virussen, bacteriën en schimmels. Een ervaren gids neemt je daarvoor mee naar onze Galerij van de Mens. Na de koffie spelen we een eigen versie van ‘Levensweg’. Daarbij ontwikkel je je van baby over puber naar volwassene en senior. Onderweg zullen bacteriën, virussen of schimmels je proberen ziek te maken. Door denkvragen op te lossen en praktische proeven tot een goed einde te brengen, kun je gezond oud worden.

Dino: Ben the Plateosaurus

Plateosaurus Ben is een authentiek dinofossiel uit de Zwitserse stad Frick. Hij is vernoemd naar Ben Pabst, de ontdekker van het fossiel. Gedurende anderhalf jaar heeft het Plateoteam, een team van paleontologen en technici van het Museum voor Natuurwetenschappen, de botten vrijgemaakt en het skelet gereconstrueerd. Sinds december 2017 staat Ben te pronken in de Galerij van Dinosauriërs.

News - Stolen Dinosaur Skeleton Turns Out To Be Swimming Raptor

Een internationaal team van wetenschappers, met Belgische paleontologen, heeft een nieuwe dinosaurus uit Mongolië beschreven die kon zwemmen. Die eigenschap is nooit eerder zo duidelijk bij dinosauriërs vastgesteld. Het 75 miljoen jaar oude, perfect bewaarde fossiel van Halszkaraptor was uit Mongolië weggeroofd en circuleerde in privécollecties.

Coffee Workshop: mens en dier in de ijstijd

Stap met zevenmijlslaarzen en met een ervaren gids door de geschiedenis van het leven. Je ontdekt de cambrische explosie, het rijke waterleven van het devoon, de verovering van het land tijdens het carboon, de woelige zeeën van het jura, de opkomst van de zoogdieren in het eoceen en de impact van de mens in het heden. Na de koffie gaan we langs bij paleontoloog Mietje Germonpré die je alles vertelt over de verhouding mens en dier vanaf de ijstijd.

News - Palaeontologists Discovered a ‘Primitive Iguanodon’ With Scissor-like Teeth

Een Belgisch-Frans team van paleontologen heeft een nieuwe dinosaurussoort beschreven die scharen van tanden had. De fossiele resten van Matheronodon provincialis – een primitieve verwant van iguanodon – werden in 2012 opgegraven in de Provence, tijdens een ‘paleotrip’ van het Museum voor  Natuurwetenschappen.

News - Q&A with palaeontologist Thierry Smith about the origin of monkeys

De expo APENSTREKEN toont je de grote diversiteit onder primaten vandaag. Maar dat is een peulschil met wat er in de voorbije tientallen miljoenen jaren aan primaten rondkroop en -klom. En een Belgisch fossiel is zelfs het oudste spoor van die rijke geschiedenis. Onze paleontoloog Thierry Smith neemt ons mee terug in de tijd.

MONKEYS - Lecture 16.11.2017 - Thierry Smith

Naar aanleiding van onze tentoonstelling APENSTREKEN stellen we u maar liefst 11 nocturnes voor! Bezoek de tentoonstelling van 17.30 tot 21.30 uur en volg vanaf 19.00 uur een lezing ofwel een documentaire gevolgd door een debat. 

De tweede nocturne vindt plaats op 16.11.2017: paleontoloog Thierry Smith geeft een lezing (in het Frans) getiteld L’origine et l’évolution des primates : des progrès de branches en branches.

Pagina's

Abonneren op RSS - Evolution
Go to top