Evolution

Displayed title (real): 
Evolutie
Safe value: 
evolution

Er was eens - Docureeks over ons Instituut

Er was eens is een zesdelige documentairereeks op Canvas waarin je een blik achter de schermen krijgt van ons onderzoeksinstituut.

Coffee Workshop: Evolutietheorie vs creationisme!

De bewijzen voor de evolutietheorie zijn torenhoog. Toch blijven velen geloven dat een god of een 'intelligente ontwerper' het universum, de aarde, alle planten en dieren, en ook de mens heeft geschapen. Hoe kun je je wapenen in discussies met creationisten? Bioloog Thierry Backeljau fileert bij een tas koffie hun argumenten. Vooraf overlopen we in onze Galerij van de Evolutie nog eens alle biologische principes van de evolutietheorie.

News - Dino Hunting Wyoming (3) - Fossil Fever

News - Urbanization Affects Animal Body Size

Dieren in steden zijn opvallend kleiner of juist groter dan de soorten die we vooral op het platteland terugvinden, blijkt uit een grootschalige studie. ‘Verstedelijking oefent een grote selectiedruk uit op soorten en kan een ecosysteem ontwrichten’, zegt Frederik Hendrickx (KBIN), een van de auteurs van de studie.

News - Bone Analysis Confirms: ‘Little Iguanodon’ is a Separate Species

In de glazen kooi met Iguanodons van Bernissart in het Museum voor Natuurwetenschappen staat één opvallend kleiner exemplaar. Een botanalyse bevestigt nu dat het tot een ander geslacht en soort behoort dan de grotere Iguanodons die errond staan. 'De beenderstructuur is van een volwassen dier', zegt paleontoloog Koen Stein van de Vrije Universiteit Brussel, verbonden aan ons Instituut.

Coffee Workshop: Kleine Killers

We nemen de ‘kleine killers’ onder de loep: gevaarlijke virussen, bacteriën en schimmels. Een ervaren gids neemt je daarvoor mee naar onze Galerij van de Mens. Na de koffie spelen we een eigen versie van ‘Levensweg’. Daarbij ontwikkel je je van baby over puber naar volwassene en senior. Onderweg zullen bacteriën, virussen of schimmels je proberen ziek te maken. Door denkvragen op te lossen en praktische proeven tot een goed einde te brengen, kun je gezond oud worden. Wie viert 100?

Dino: Ben the Plateosaurus

Plateosaurus Ben is een authentiek dinofossiel uit de Zwitserse stad Frick. Hij is vernoemd naar Ben Pabst, de ontdekker van het fossiel. Gedurende anderhalf jaar heeft het Plateoteam, een team van paleontologen en technici van het Museum voor Natuurwetenschappen, de botten vrijgemaakt en het skelet gereconstrueerd. Sinds december 2017 staat Ben te pronken in de Galerij van Dinosauriërs.

News - Stolen Dinosaur Skeleton Turns Out To Be Swimming Raptor

Een internationaal team van wetenschappers, met Belgische paleontologen, heeft een nieuwe dinosaurus uit Mongolië beschreven die kon zwemmen. Die eigenschap is nooit eerder zo duidelijk bij dinosauriërs vastgesteld. Het 75 miljoen jaar oude, perfect bewaarde fossiel van Halszkaraptor was uit Mongolië weggeroofd en circuleerde in privécollecties.

Coffee Workshop: mens en dier in de ijstijd

Stap met zevenmijlslaarzen en met een ervaren gids door de geschiedenis van het leven. Je ontdekt de cambrische explosie, het rijke waterleven van het devoon, de verovering van het land tijdens het carboon, de woelige zeeën van het jura, de opkomst van de zoogdieren in het eoceen en de impact van de mens in het heden. Na de koffie gaan we langs bij paleontoloog Mietje Germonpré die je alles vertelt over de verhouding mens en dier vanaf de ijstijd.

Pagina's

Abonneren op RSS - Evolution
Go to top