Evolution

Displayed title (real): 
Evolutie
Safe value: 
evolution

News - Oldest-known Ancestor of Modern Primates May Have Come from North America

Teilhardina is de vroegste primaat die we kennen. In België, China en Noord-Amerika groeven paleontologen al Teilhardina-soorten op. Hamvraag is dan: waar staat de wieg van de primaten - en dus ook onze wieg? Noord-Amerika is een kanshebber, suggereert een recente studie. 

News - Tested and approved: affordable application of new DNA sequencing technologies

Wetenschappers van ons Instituut en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) hebben met succes een techniek toegepast die het mogelijk maakt om tegen een relatief lage kostprijs DNA van grote aantallen specimens te verzamelen. Goed nieuws voor onderzoekers van instituten met grote collecties, die zoveel mogelijk exemplaren willen vergelijken.

News - 100 million years old shark skeleton

Onze collectie krijgt er een pronkstuk bij: een 100 miljoen naar oud haaienskelet, dat in 1996 werd gevonden door amateur-paleontoloog Luc De Coninck op het strand aan Cap Blanc-Nez (Franse Opaalkust). Het fossiel lag in een miljoenen jaren oude zeebodem die normaal verscholen zit onder het strand, maar een zware storm legde de haai bloot.

Labels: 

News - Fast Evolution Today Thanks to Old Genetic Variants

Onderzoekers van ons Instituut hebben ontdekt dat organismen verbazend snel kunnen evolueren door oeroude genvarianten, die ooit nuttig waren, opnieuw in te schakelen. Begrijpen hoe soorten erin slagen zich snel aan te passen is belangrijk in tijden van plotse veranderingen in het klimaat en de omgeving. 

Er was eens - Docureeks over ons Instituut

Er was eens is een zesdelige documentairereeks op Canvas waarin je een blik achter de schermen krijgt van ons onderzoeksinstituut.

Coffee Workshop: Evolutietheorie vs creationisme!

De bewijzen voor de evolutietheorie zijn torenhoog. Toch blijven velen geloven dat een god of een 'intelligente ontwerper' het universum, de aarde, alle planten en dieren, en ook de mens heeft geschapen. Hoe kun je je wapenen in discussies met creationisten? Bioloog Thierry Backeljau fileert bij een tas koffie hun argumenten. Vooraf overlopen we in onze Galerij van de Evolutie nog eens alle biologische principes van de evolutietheorie.

News - Dino Hunting Wyoming (3) - Fossil Fever

News - Urbanization Affects Animal Body Size

Dieren in steden zijn opvallend kleiner of juist groter dan de soorten die we vooral op het platteland terugvinden, blijkt uit een grootschalige studie. ‘Verstedelijking oefent een grote selectiedruk uit op soorten en kan een ecosysteem ontwrichten’, zegt Frederik Hendrickx (KBIN), een van de auteurs van de studie.

News - Bone Analysis Confirms: ‘Little Iguanodon’ is a Separate Species

In de glazen kooi met Iguanodons van Bernissart in het Museum voor Natuurwetenschappen staat één opvallend kleiner exemplaar. Een botanalyse bevestigt nu dat het tot een ander geslacht en soort behoort dan de grotere Iguanodons die errond staan. 'De beenderstructuur is van een volwassen dier', zegt paleontoloog Koen Stein van de Vrije Universiteit Brussel, verbonden aan ons Instituut.

Pagina's

Abonneren op RSS - Evolution
Go to top