Valken voor iedereen 2024

05/04/2024

 

Lancering van de 20e editie vanValken voor iedereen

Kwaliteitsvolle livestreaming 24/7 van het nestleven van drie koppels slechtvalken in Brussel: volg dit natuurspektakel met ons mee!  Aflevering 2024, vanaf 5 april

 

In Brussel zijn het niet de zwaluwen die de lente maken, maar de slechtvalken. We verwachten dat de eerste eieren vanaf volgende week uitkomen. We nodigen je uit om deze lente drie families slechtvalken te observeren, van het eerste ei dat uitkomt tot de eerste vlucht van de jongen.

We zijn verheugd om vanaf vandaag een nieuwe editie te lanceren van Valken voor iedereen! Het is het 20e jaar dat we dit Brussels natuurspektakel delen met het publiek.

Dankzij onze livestreaming-camera’s kunnen we drie paren slechtvalken 24/7 volgen. Ze nestelen in de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele (in hartje Brussel), in de Sint-Jobskerk in Ukkel en op de campus van de ULB.

In de toren van de Sint-Jobkerk in Ukkel broedt het koppel slechtvalken sinds 10 maart op twee eieren. Hier zijn ze een week vroeger bezig dan vorig jaar. Het wijfje had aanvankelijk drie eieren gelegd, maar heeft er al snel eentje gebroken. Rond 10 april, midden volgende week, zou dit broedsel uitkomen.  

Er is ook een nieuwe camera geïnstalleerd in Ukkel. Die filmt de ingang van het nest omdat die niet te zien was op de camera van 2017. Die nieuwe camera zal online zijn tijdens de laatste 10 dagen van de valken in het nest. Ze observeren dan gewoonlijk het landschap van Ukkel vanuit de klok die de klokkentoren siert. En wij kunnen dan meekijken !

De livestreaming kun je, behalve vanop je laptop of smartphone, ook ter plekke gaan bekijken. In de etalage van de winkel ‘Espace Photo’ recht tegenover de Sint-Jobkerk is een scherm geïnstalleerd. En observatiemomenten (met telescoop, het uitdelen van affiches en uitleg op ieders maat) kan je meemaken op 13, 14 en 21 april en op 12 en 19 mei, telkens van 16u30 tot 18u.

Het derde koppel slechtvalken dat we deze lente observeren, is dat van de campus Solbosch van de ULB. Het wijfje heeft 4 eieren gelegd. Het koppel is enkele dagen later dan vorig jaar beginnen broaden. Wijfje en mannetje wisselen elkaar af gedurende 32 dagen. Vanaf 21 april zouden ook deze eieren uitkomen. We organiseren observatiemomenten (met telescoop, uitdelen van posters en uitleg door ornithologen) vanuit de Paul Hégerstraat met zicht op de toren. Data worden nog online meegedeeld.

 

Om te begrijpen hoe ze zich aanpassen aan de stad, om te achterhalen of ze buiten de stad vliegen of dat ze echte stadsbewoners zijn geworden, zijn een aantal slechtvalken die vorige lente in Brussel zijn geboren, uitgerust met een GPS-baken om ze te kunnen volgen. De coördinaten van hun bewegingen worden doorgegeven via de mobiele telefoon. Het is zelfs mogelijk om ze een sms te sturen om de volgfrequentie aan te passen aan het opladen van de zonnebatterij. De Brusselse valken zijn mee met hun tijd!

Voortbouwend op het succes van vorige edities en omdat slechtvalken geweldig zijn om te observeren, is Valken voor Iedereen terug met een observatienetwerk in Brussel. We blijven enthousiast om het broeden, het uitkomen van de eieren, de anekdotes en wetenschappelijke observaties met jullie te delen op www.slechtvalken.be.

Het Slechtvalkenprogramma in het kort:

20 jaar observatie van de slechtvalken in Brussel met een blog, camera’s en HD-streaming vanuit de nesten en observatiemomenten met specialisten ter plekke. De natuur in hartje stad, toegankelijk voor iedereen!

De slechtvalken van dichtbij. De ornithologen en medewerkers van de ringdienst van het Instituut voor Natuurwetenschappen observeren en bestuderen de paren sinds 1994 nauwkeurig en systematisch en  gaan na hoe de populatie slechtvalken in en rond België evolueert.

Valken voor Iedereen is ook een actief onderzoeksprogramma dat het hele jaar door een essentieel doel nastreeft: observeren om te begrijpen, en begrijpen om het behoud van de soort te waarborgen.

De website met live HD-streaming is een overweldigend succes. Vorige jaren telden we tot 3 miljoen verbindingen op de website, uit wel 100 landen, uit alle werelddelen. 

De valken komen naar jou toe, tot in je woonkamer, zodat je ze live kan ontdekken, bewonderen en observeren. Elk uur van de dag, de klok rond, week na week, van het uitkomen van de eieren tot het uitvliegen van de jongen. De website wordt trouwens aangeraden door het educatieve programma van de Federatie Wallonië-Brussel. Een absolute aanrader!

De blog doet verslag van het leven zoals het is in de slechtvalkennesten van Brussel, met heel veel weetjes over deze fascinerende roofvogels.
 
Volg het op: