Help de mijtencollectie digitaliseren

Citizen Rescuers gezocht!

 

Wouter Dekoninck, conservator collectie Entomologie, heeft jouw hulp nodig bij het transcriberen van de labels van de mijten in de Cooreman collectie, een van de meest complete mijtencollecties ter wereld. Veel soorten in de collectie zijn van medisch belang als gastheer of vector van parasieten voor mensen en gewervelde dieren. Je zult taxonomische informatie en gegevens over hun vindplaats en hoe en op welke gastheer ze verzameld werden, wat cruciale kennis is in gezondheidskwesties, transcriberen. Tot nu toe zijn meer dan 80.000 slides gedigitaliseerd en beschikbaar in onze collectiedatabase. Er moeten er nog 30.000 bijkomen. Join the bug squad en help ons dit doel te bereiken!

 

Wat gebeurt er met de gegevens die je transcribeert? Ze worden geïmporteerd in de DaRWIN-collectiedatabase na controle door de collectiemedewerker die verantwoordelijk is voor het digitaliseren van de mijtencollectie in het Instituut. Kort na het importeren in DaRWIN zullen de slides ook beschikbaar zijn op onze Virtual Collections website.

Afgerond project

Dataset: De mijtencollectie van het Instituut voor Natuurwetenschappen, onderdeel Acari

Aantal datapunten: 2374

Link: https://darwin.naturalsciences.be/ 

 

De dataset visualiseren

1.         Vink het vakje "Citizen Science" aan in de openbare interface om de data te bekijken. Er is geen account nodig.

OF

2.         Zoek naar "CRESCO" onder "Eigenschappen" in de beheerinterface.

 

De dataset aanvragen

Vraag de dataset aan door een e-mail te sturen naar Wouter Dekoninck (wdekoninck@naturalsciences.be), Curator entomologische collecties van het Instituut voor Natuurwetenschappen.

Waar dit project over gaat

Ben je geïnteresseerd in wetenschap maar heb je geen formele wetenschappelijke opleiding? Wil je bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek terwijl je meer leert over de wereld om je heen en mensen met dezelfde interesses ontmoeten? Ga dan met ons mee op ontdekkingsreis en help ons onze biologische collecties te bewaren door bij te dragen aan onderzoek, van thuis uit of in het museum zelf. Je kan helpen door mijtenlabels te transcriberen. Word een Citizen Rescuer en duik in de bijzondere wereld van het Instituut voor Natuurwetenschappen!
 

 

Wat we je vragen te doen en waarom het belangrijk is

Wouter Dekoninck, conservator collectie Entomologie, heeft jouw hulp nodig bij het transcriberen van de labels van de mijten in de Cooreman collectie, die deel uitmaakt van een van de meest complete mijtencollecties ter wereld. Veel soorten in de collectie zijn van medisch belang als gastheer of vector van parasieten voor mensen en gewervelde dieren. Je zult taxonomische informatie en gegevens over hun vindplaats en hoe en op welke gastheer ze verzameld werden, wat cruciale kennis is in gezondheidskwesties, transcriberen.

 

Wat er al gebeurd is

Tot nu toe zijn meer dan 80.000 slides gedigitaliseerd en beschikbaar in de DaRWIN database voor collectiebeheer. Er moeten er nog 30.000 worden gedaan. De foto's hebben een unieke naam gekregen op basis van de locatie waar de slide zich in de collectie bevindt (kast, doos en nummer in de doos).

 

Wat we bieden aan online vrijwilligers

We bieden je gratis toegang tot een sociaal evenement en een bezoek achter de schermen van de collecties in het Instituut voor Natuurwetenschappen, waar je andere vrijwilligers en onderzoekers ontmoet en over je bevindingen praat. Het evenement vindt plaats tussen september en december 2023. Voor vrijwilligers die ten minste 1000 taken uitvoeren, bieden we een jaarabonnement voor het Instituut voor Natuurwetenschappen.

 

Wat we met de data gaan doen

Het is de bedoeling om de data die tijdens het project geproduceerd zijn, te publiceren in het DaRWIN collectiedatabasesysteem nadat ze gecontroleerd zijn door de collectiemedewerker die verantwoordelijk is voor het digitaliseren van de mijtencollectie. Kort na het importeren in DaRWIN zullen de slides ook beschikbaar zijn op onze Virtual Collections website. De gegevens zullen worden gepubliceerd in HTML-formaat, met links naar afbeeldingen.

 

Persoonlijke gegevens

Het project zal je persoonlijke gegevens (naam, e-mail, telefoonnummer) niet verwerken voor de hier beschreven doeleinden. Alle persoonlijke gegevens worden verwerkt door DoeDat. We zullen uitsluitend via DoeDat met je communiceren.

Dit is één van de burgerwetenschapprojecten van CRESCO (CRESCO Citizen REScuers for Collections). CRESCO heeft financiering ontvangen van het IMPETUS-consortium en maakt deel uit van het IMPETUS Accelerator for Citizen Science-programma.