Nieuws

Wetenschap

Bavianen bij de oude Egyptenaren: vereerd maar onderkomen

07/12/2023

De oude Egyptenaren kweekten bavianen in gevangenschap voor ze gemummificeerd werden. Dat blijkt uit onderzoek van archeozoöloog Wim Van Neer van het Instituut voor Natuurwetenschappen en collega's.


Wetenschap

De kwaliteit van de Noordoost-Atlantische Oceaan

05/12/2023

Het Quality Status Report 2023 beoordeelt de status van de Noordoost-Atlantische Oceaan. Klimaatverandering en verzuring zijn drijvende krachten van verandering geworden. Biodiversiteit en habitats blijven in gevaar, maar de chemische kwaliteit van het mariene milieu verbetert weer.


Wetenschap

Nood aan effectieve bescherming van grindbedden in de Belgische Noordzee

04/12/2023

Grindbedden in de Belgische Noordzee herbergen een unieke fauna die kwetsbaar is voor bodemberoerende activiteiten, maar worden tegelijk sterk bevist. Deze paradox onderstreept de nood aan een effectievere bescherming.


Wetenschap

Herontdekt in onze collecties: een van de oudste fossiele insecten uit China

29/11/2023

Paleontologen hebben een rijke collectie fossiele insecten en andere geleedpotigen herontdekt, afkomstig van een steenkoolmijn in China. Ze bevat tientallen vleugels van kakkerlakken van zo'n 310 miljoen jaar oud.


Wetenschap

Levende Dikkopschildpad op strand Bredene

26/11/2023

Op 25 november 2023 spoelde een levende Dikkopschildpad aan op het strand van Bredene. Deze soort werd nooit eerder met zekerheid in België vastgesteld. Het dier wordt nauwlettend opgevolgd in SEA LIFE Blankenberge.


Wetenschap

Meer dan dertig nieuwe sponzensoorten ontdekt in Peru

20/11/2023

Een zoöloog van het Instituut voor Natuurwetenschappen heeft met een Braziliaanse collega de sponzendiversiteit van Peru in kaart gebracht: 86 soorten waarvan 31 recent door hen beschreven, in alle vormen en kleuren.


Wetenschap

Orka strandt aan de Belgische kust

03/11/2023

Op 29 oktober werd een mannelijke orka opgemerkt voor de kust van Koksijde. Enkele uren later spoelde het sterk verzwakte dier aan in De Panne, waar hij vrijwel onmiddellijk overleed.


Wetenschap

Fijnstof luidde einde dinosauriërs in

30/10/2023

Fijn stof dat vrijkwam bij de Chicxulub-meteorietinslag heeft waarschijnlijk een dominante rol gespeeld bij de afkoeling van het klimaat, de verstoring van fotosynthese en het massale uitsterven van het leven op onze planeet 66 miljoen jaar geleden.


Wetenschap

Kamasutra: nieuw geslacht van insecten doet het in acrobatische stijl

26/10/2023

Een van onze entomologen heeft een nieuw geslacht van insecten beschreven uit Australië met een wel heel acrobatische manier van paren.


Wetenschap

Blauwdruk voor het behoud van de Zuidelijke Oceaan

20/10/2023

Meer dan 200 wetenschappers uit 19 landen publiceerden de eerste uitgebreide beoordeling van trends in eco-systemen in de Zuidelijke Oceaan. Ze benadrukken dat klimaatverandering de belangrijkste drijvende kracht is achter de verandering van soorten en ecosystemen in de Zuidelijke Oceaan en aan de kust van Antarctica.