Nieuws

Wetenschap

Herontdekt in onze collecties: een van de oudste fossiele insecten uit China

29/11/2023

Paleontologen hebben een rijke collectie fossiele insecten en andere geleedpotigen herontdekt, afkomstig van een steenkoolmijn in China. Ze bevat tientallen vleugels van kakkerlakken van zo'n 310 miljoen jaar oud.


Wetenschap

Levende Dikkopschildpad op strand Bredene

26/11/2023

Op 25 november 2023 spoelde een levende Dikkopschildpad aan op het strand van Bredene. Deze soort werd nooit eerder met zekerheid in België vastgesteld. Het dier wordt nauwlettend opgevolgd in SEA LIFE Blankenberge.


Wetenschap

Meer dan dertig nieuwe sponzensoorten ontdekt in Peru

20/11/2023

Een zoöloog van het Instituut voor Natuurwetenschappen heeft met een Braziliaanse collega de sponzendiversiteit van Peru in kaart gebracht: 86 soorten waarvan 31 recent door hen beschreven, in alle vormen en kleuren.


Wetenschap

Orka strandt aan de Belgische kust

03/11/2023

Op 29 oktober werd een mannelijke orka opgemerkt voor de kust van Koksijde. Enkele uren later spoelde het sterk verzwakte dier aan in De Panne, waar hij vrijwel onmiddellijk overleed.


Wetenschap

Fijnstof luidde einde dinosauriërs in

30/10/2023

Fijn stof dat vrijkwam bij de Chicxulub-meteorietinslag heeft waarschijnlijk een dominante rol gespeeld bij de afkoeling van het klimaat, de verstoring van fotosynthese en het massale uitsterven van het leven op onze planeet 66 miljoen jaar geleden.


Wetenschap

Kamasutra: nieuw geslacht van insecten doet het in acrobatische stijl

26/10/2023

Een van onze entomologen heeft een nieuw geslacht van insecten beschreven uit Australië met een wel heel acrobatische manier van paren.


Wetenschap

Blauwdruk voor het behoud van de Zuidelijke Oceaan

20/10/2023

Meer dan 200 wetenschappers uit 19 landen publiceerden de eerste uitgebreide beoordeling van trends in eco-systemen in de Zuidelijke Oceaan. Ze benadrukken dat klimaatverandering de belangrijkste drijvende kracht is achter de verandering van soorten en ecosystemen in de Zuidelijke Oceaan en aan de kust van Antarctica.


Wetenschap

Lederschildpad van Knokke stierf als gevolg van een acuut trauma

09/10/2023

Tot op 7 oktober 2023 een dode lederschildpad op het strand van Knokke werd aangetroffen, kenden we slechts drie strandingen van deze diersoort in ons land. De autopsie wijst uit dat een acuut maar onbekend trauma de plotse dood van het dier veroorzaakte.


Wetenschap

Burgerwetenschappers beschrijven 31 miljoen jaar oud drijfhout met aangehecht zeeleven uit Schelle

06/10/2023

Amateurpaleontologen hebben een groot stuk drijfhout opgegraven dat zo’n 31 miljoen jaar geleden in zee terechtkwam en waarrond heel wat zeeleven fossiliseerde. Een zeldzame vondst.


Wetenschap

Kadaver van Gewone Vinvis in de haven van Antwerpen

09/09/2023

Een dode gewone vinvis (Balaenoptera physalus) aangetroffen in het Deurganckdok in de Antwerpse haven.