FlatwormWatch Project

06/05/2024
Dolichoplana striata_ EIS Kenniscentrum Insecten.

Waarom willen we meer weten over landplatwormen?

FlatwormWatch wil met hulp van de burgers achterhalen welke soorten uitheemse landplatwormen er reeds in België voorkomen.

Naast het opstellen van een inventaris van soorten die reeds in België geobserveerd zijn, beoogt het project ook de verspreiding van de desbetreffende soorten in kaart te brengen, een idee te krijgen hoe deze soorten ons land zijn binnengekomen en bewustzijn te creëren van de risico’s van uitheemse platwormen.

Uitheemse platwormen kunnen een grote impact hebben op het voorkomen van regenwormen en andere ongewervelden in je tuin. Zo kunnen ze de biodiversiteit en productiviteit van je bodem erg verstoren. Het in kaart brengen van mogelijke populaties in België en hoe ze per ongeluk meereizen met planten en bodemsubstraat is dan ook een eerste belangrijke stap in de aanpak van deze weinig gekende soortgroep. Bovendien zal meer bewustzijn ook bijdragen aan een snellere respons op het terrein wanneer in de toekomst nieuwe soorten gespot worden.

Bipalium kewense_ Pierre Gros_CC BY-SA 4.0
Caenoplana coerulea_marjorieap_CC BY-NC

Hoe doe je mee?

Als deelnemer aan het project zal je actief op zoek gaan naar deze verborgen soortgroep op verschillende plekken. Je kan schuilplaatsen in je tuin of serre inspecteren, potplanten bekijken, je terrarium eens onder de loupe nemen of op onderzoek uitgaan in de natuur. Platworm gespot? Probeer hem dan te identificeren via onze handige sleutel en geef je observatie door via de FlatwormWatch pagina. Als je niet zeker bent van je observatie sta je natuurlijk niet alleen en helpen wij je graag om hem op soort te brengen. Als deelnemer zal je dus je identificatieskills van kleine bodemwezens kunnen trainen en je tuin vanuit een heel nieuw perspectief kunnen bekijken! Geen platworm gespot? Niet getreurd – invasieve platwormen zijn slecht nieuws voor het leven in de bodem.

 

Picture_Arnaud Jacobs

Word FlatwormWatcher!

Heb je de smaak te pakken, vul dan het online formulier in en blijf op de hoogte van de voortgang van het onderzoek en ander platworm gerelateerd nieuws, of schrijf je in voor een training en wordt een echte FlatwormWatcher. Natuurlijk zullen de observaties ook publiek beschikbaar worden gesteld. Wij willen je alvast hartelijk bedanken om mee te helpen om het mysterie rond deze groep dieren te ontrafelen en onze inheemse fauna te beschermen!

 

Kan je niet wachten om te beginnen zoeken, lees dan zeker deze  tips en tricks  eens door! En bezoek www.iasregulation.be/nl/flatwormwatch voor alle informatie over het project.

 

CONTACT

Arnaud Jacobs en Jane Reniers

Nationaal Wetenschappelijk secretariaat voor invasieve uitheemse soorten

Instituut voor Natuurwetenschappen

secretariat@iasregulation.be