Mysterieus skelet gevonden in loden grafkist in Brugge is dat van Boudewijn I van Assebroek

26/06/2024
De loden kist zoals die teruggevonden werd in de middeleeuwse grafkelder. © Raakvlak

Op 12 juni 2023 deden de archeologen van Raakvlak een heel bijzondere ontdekking op de locatie van de verdwenen Eekhoutabdij in Brugge. In een middeleeuwse grafkelder stootten ze op een loden kist. De vondst betekende de start van een onderzoekstraject: van wie is het skelet in de kist? Een jaar later slaagt een groep wetenschappers van uiteenlopende disciplines erin om het vraagstuk op te lossen.

Siska Van Parys

Onze archeologe Katrien Van de Vijver voerde een fysisch-antropologische studie uit op het skelet en bepaalde zo dat het gaat om een man, tussen 25 en 40 jaar oud en 174 cm groot. De locatie van het graf en de loden kist wijzen erop dat het om een machtig en rijk man gaat, maar geen abt of priester. Op de wanden van de grafkelder staat het wapenschild van de heren van Assebroek afgebeeld, een machtig geslacht met nauwe banden met de Eekhoutabdij. 

De exacte identiteit van de man in de loden kist bleef evenwel een mysterie. Maar plots schoven alle puzzelstukken in elkaar. De archeologische, historische en chemische informatie wijst in de richting van één man…

 Bron: https://raakvlak.be/2024/06/26/wie-lag-er-in-de-loden-grafkist-in-brugge/