Vaste tentoonstelling

Galerij van de Mens - Onze evolutie

Een vertakte evolutie

De menselijke evolutie is niet lineair. Ze is vertakt, met talloze splitsingen en kruisingen. Onder de 25 tentoongestelde soorten bevinden zich een aantal beroemdheden: Toumaï, Sahelanthropus tchadensis (de oudste tweebenige), Lucy de Australopithecus afarensis, Homo habilis (een van de eerste ambachtslieden), Homo georgicus (de eerste hominide buiten Afrika), de Mens van Spy, een Belgische Homo sapiens neanderthalensis... Vergelijk jezelf met de 15 levensgrote 3D-reconstructies!

Wij behoren tot de enige overgebleven soort mensen, Homo sapiens (onze nog levende naaste verwanten zijn de grote mensapen). Interactieve displays illustreren vier aanpassingen die onze lange evolutie hebben gemarkeerd: het ontstaan van het rechtop lopen, het steeds efficiënter en preciezer gebruik van de handen, de ontwikkeling van de hersenen en het kleiner worden van de tanden.

  • Ideaal vanaf 10 jaar
  • Ongeveer 2 uur
  • Inbegrepen in het toegangsticket
  • Punten 9 en 10 op de plattegrond

Opmerkelijke stukken

De steen van Chaleux

Het bekendste Belgische kunstwerk uit het bovenpaleolithicum is ongetwijfeld de steen van Chaleux.

De Mens van Spy, een Belgische Neanderthaler

In 1886 werden 3 fragmentarische Homo neanderthalensis-skeletten, prehistorische werktuigen en de overblijfselen van uitgestorven dieren opgegraven in Spy, België.

 

Meer over archeologie en antropologie

Meer tentoonstellingen

Naar alle tentoonstellingen

Wetenschappelijk onderzoek en collecties

Naar wetenschap