Nieuws

Wetenschap

Monitoring van scheepsemissies gelauwerd voor duurzame impact

27/06/2024

Het monitoringprogramma van het Instituut voor Natuurwetenschappen voor de uitstoot van zwaveloxiden (SOx) en stikstofoxiden (NOx) van schepen op zee is bekroond met de ‘Special Commendation for Sustainable Impact’ in het kader van het Greening Award Initiative van de European Maritime Safety Agency. Een welverdiende erkenning voor de impact en duurzaamheid van onze inspanningen om de luchtvervuiling door schepen op zee te bestrijden.


Wetenschap

Mysterieus skelet gevonden in loden grafkist in Brugge is dat van Boudewijn I van Assebroek

26/06/2024

Op 12 juni 2023 deden de archeologen van Raakvlak een heel bijzondere ontdekking op de locatie van de verdwenen Eekhoutabdij in Brugge. In een middeleeuwse grafkelder stootten ze op een loden kist.

Wetenschap

Actualisering van de Belgische nationale biodiversiteitsstrategie tot 2030 – Openbare raadpleging

24/06/2024

Van 24 juni tot en met 24 september 2024 krijg je tijdens een openbare raadpleging de kans om je mening te geven over de ‘Actualisering van de Belgische nationale biodiversiteitsstrategie tot 2030’, waarop hiermee rekening kan worden gehouden bij het uitwerken van de definitieve strategie.


Wetenschap

Nieuwe krabbensoort ontdekt op Belgische stranden

21/06/2024

Biologen hebben een nieuwe soort krab, Polybius dioscurus, ontdekt op de Belgische stranden. 'Het wordt steeds zeldzamer om nog nieuwe grote en middelgrote diersoorten in Europa te vinden.'


Wetenschap

Voor het eerst termieten vastgesteld in België

20/06/2024

Biologen hebben voor eerst termieten vastgesteld in België, en wel drie verschillende soorten. Ze zijn wellicht meegereisd in materiaal dat werd ingevoerd. De tropische insecten eten hout en kunnen schade veroorzaken aan gebouwen en constructies. Eén van de vastgestelde soorten kan in een kouder klimaat gedijen.


Wetenschap

Galápagoskevers bewijzen: genetische mix is sleutel tot snelle aanpassing aan veranderende wereld

16/06/2024

Kevers op Galápagos konden zich snel en herhaaldelijk aanpassen aan hoogtes dankzij genetisch erfgoed van oude evolutionaire gebeurtenissen. ‘Dit mechanisme helpt ons te begrijpen hoe organismen zich zullen aanpassen in onze snel veranderende wereld’, zegt evolutiebioloog Carl Vangestel.

 


Wetenschap

Nieuwe atlas toont waar je in België kritieke grondstoffen vindt

11/06/2024

Een team van Belgische geologen heeft in kaart gebracht waar je in ons land kritieke grondstoffen kunt vinden, zoals lithium voor batterijen, zeldzame aarden voor windturbines en koper voor elektriciteitsnetwerken. ‘Het is tijd om onze ondergrond verder te verkennen’, zegt geologe Sophie Decrée.
 


Museum

Walden Festival op 13 en 14 juli in onze museumtuin

10/06/2024

Een uitzonderlijk programma wacht op u in het Instituut. Klassiek, jazz, latino, groove, oosterse klanken, melancholisch of ritmisch, met viool, contrabas, piano, met koren… Er is voor elk wat wils en voor elke emotie.


Wetenschap

Zeezoogdieren en zeeschildpadden in België in 2023

06/06/2024

Het nieuwe rapport ‘Zeezoogdieren en zeeschildpadden in België in 2023’ vat de resultaten van de monitoring en het onderzoek naar deze dieren in België in 2023 samen.


Ontdekken & Deelnemen

We kunnen de teloorgang van biodiversiteit niet langer ontkennen

05/06/2024

Dat is de reden waarom het cruciaal is om nu actie te ondernemen om ze te beschermen, zegt conservatiebioloog René-Marie Lafontaine. Met een carrière van meer dan 40 jaar zit hij op de eerste rij om het duizelingwekkende verlies aan biodiversiteit in België, Europa en de rest van de wereld te observeren.