XperiBIRD.be

XperiBIRD.be is een educatief project dat we met Google.org op touw hebben gezet (van 2016 tot 2019). Met de hulp van het Fonds international Wernaers pour la recherche et la diffusion des connaissances werd het project verlengd voor het schooljaar 2019-2020.

Lagere en secundaire scholen in België krijgen gratis nestkastjes, waarin een door een nanocomputer gestuurde camera zit. Hiermee kunnen de leerlingen heimelijk toekijken hoe het er op veel mezennesten toegaat. De leerlingen voeren de gegevens in, die dan op XperiBIRD.be verschijnen in de vorm van een interactieve kaart van de nestkaarten. Voor de wetenschappers van het KBIN zijn die gegevens buitengewoon interessant onderzoeksmateriaal.

 

Dit is het eerste project van die aard in onze land. Het brengt natuurwetenschap (het observeren van de mezen) en techniek (de programmering van de nanocomputer en het invoeren van de gegevens) samen. XperiBIRD.be wil jongeren van 10 tot 14 jaar aan burgerwetenschap laten doen, zodat ze belangstelling krijgen in wetenschap en techniek.

In de loop van het project (2016-2018) zullen 600 nestkastjes zijn uitgedeeld. Zo bouwt XperiBIRD.be een indrukwekkend observatienetwerk uit waarmee het op middellange en lange termijn overal in België nestelende zangvogels kan opvolgen.

Meer info over het project

Meer info over het project XperiBIRD.be: xperibird.be/nl

Coördinator XperiBIRD.be voor het Instituut: wendy.massart@naturalsciences.be