Monografie biedt overzicht van fossiele kraakbeenvissen in onze collectie

23/03/2023

Twee experts geven in een nieuw en rijk geïllustreerd naslagwerk een overzicht van de fossiele kraakbeenvissen, waaronder haaien, in de collecties van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. De monografische update is het resultaat van een grondige check-up.

 

Fossielen van kraakbeenvissen, hoofdzakelijk van haaien en roggen, zijn erg populair bij paleontologen en burgerwetenschappers. Vaak zijn tanden de enige overblijfselen, omdat het kraakbenig skelet snel vergaat. Al zijn er een aantal fraaie uitzonderingen.

Onze collectie bevat tienduizenden resten van fossiele kraakbeenvissen, waarvan een fractie (een 360-tal) als type-specimens (= type-exemplaren) zijn gecatalogeerd. Dit zijn de fossiele specimens op basis waarvan nieuwe soorten worden beschreven. In totaal telt onze collectie 121 van dergelijke soorten. De type-exemplaren dateren van het carboon (ongeveer 350 miljoen jaar geleden) tot en met het plioceen (2,5 miljoen jaar geleden). Ongeveer 70% ervan is afkomstig uit het paleogeen (66 tot 23 miljoen jaar geleden).

De fossielen werden stuk voor stuk gefotografeerd (focus-stacking) en/of in hoge resolutie gescand. Onze paleontoloog Etienne Steurbaut en onafhankelijk onderzoeker Dirk Hovestadt brachten beeld en beschrijving nu samen in een catalogus. Een must voor verzamelaars van fossiele haaien- en roggentanden.

 

Ode aan paleontologen

Deze uitgave is de eerste in de reeks ‘Monographs in Natural Sciences (MoNaS)’. Met deze reeks wil het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen telkens één specifiek onderwerp over biologie, paleontologie, geologie, archeologie of antropologie onder de aandacht brengen, met een duidelijke link met het KBIN.

Dit eerste naslagwerk is tegelijk een kleine ode aan drie voormalige KBIN-paleontologen – Maurice Leriche, Edgar Casier en Jacques Herman – die de grootste bijdrage hebben geleverd aan het tot stand komen van deze collectie. Hun wetenschappelijke kennis over de anatomie en morfologie van de tanden van recente en fossiele kraakbeenvissen heeft wereldwijde weerklank gekregen en is nog steeds een bron van inspiratie voor zowel de professional als voor de geïnteresseerde leek.

 

  • Boek: Annotated iconography of the type specimens of fossil chondrichthyan fishes in the collection of the Royal Belgian Institute of Natural Sciences, Brussels
  • Prijs: 45 euro (5,70 euro verzendingskosten)
  • Bestellen kan via adriano.vandersypen[at]naturalsciences.be

Nieuws