Nieuws

Wetenschap

Invasieve uitheemse soorten: hoe één van de vijf hoofdoorzaken van de biodiversiteitscrisis aanpakken?

09/09/2023

Het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES) publiceerde een nieuw rapport met een overzicht van de meest recente gegevens, analyses en opties met betrekking tot invasieve uitheemse soorten, en de bestrijding ervan.


Wetenschap

Zeereptielen uit het jura vermeden concurrentie, wijzen de tanden uit

01/09/2023

Paleontologen hebben vastgesteld bij Temnodontosauriërs - zeeroofdieren uit het Juratijdperk - dat niet alle soorten even goed aangepast waren aan het vangen van grote prooien.

Wetenschap

Een nieuwe soort cicade lijkt op een Triceratops

31/08/2023

Twee entomologen hebben een nieuwe soort dwergcicade uit Australië beschreven met een opvallende kop: hij heeft drie "horens".

Wetenschap

Nieuwe soort walvisvoorouder is mogelijk zwaarste dier ooit

02/08/2023

Perucetus colossus, een vroege walvis die 39 miljoen jaar geleden voor de kust van het huidige Peru zwom, steekt de blauwe vinvis naar de kroon als zwaarste dier ooit.


Wetenschap

Analyse van kaken laat zien wat holenberen en bruine beren aten

27/07/2023

Beide berensoorten hadden een ander dieet zo’n 30.000 jaar geleden, blijkt uit analyse van fossielen uit Belgische grotten.

Wetenschap

De Belgica en klimaatverandering in Groenlandse fjorden

10/07/2023

Het onderzoeksteam aan boord zal bestuderen hoe het versneld smelten van de gletsjers de koolstofdynamiek, biodiversiteit en het voedselweb in de Groenlandse fjorden zal beïnvloeden.

Wetenschap

Nieuwe vliegensoorten ontdekt in Brusselse Jardin Massart

03/07/2023

Entomologen van het Instituut voor Natuurwetenschappen hebben samen met burgerwetenschappers drie nieuwe vliegensoorten beschreven.


Museum

Walden Festival op 15 en 16 juli in onze museumtuin

29/06/2023

Eindelijk zomervakantie! Tip voor een eerste topuitje? Walden Festival!

Wetenschap

Eerste missie van de Belgica naar het Hoge Noorden

28/06/2023

Een team wetenschappers is in Reykjavik begonnen met het bestuderen van de mogelijkheden om de concentratie kooldioxide in de atmosfeer te verlagen door de verandering van silicaten in de oceaan aan te moedigen.

Wetenschap

Edgar Kesteloot: vader van natuurbehoud in België

19/06/2023

Edgar Kesteloot, voormalig collega van het Instituut voor Natuurwetenschappen, zal voor altijd een van de vaders van het natuurbehoud in België blijven.