Nieuws

Wetenschap

Haai bijt zeehond: fossiele tand getuigt van aanval miljoenen jaren geleden

05/03/2024

Paleontologen hebben een fossiele tand van een witte haai ontdekt die nog ingebed zit in het hielbot van een zeehond. De vondst werpt licht op een dramatische ontmoeting 4,5 miljoen jaar geleden.


Wetenschap

Paleontologen leggen terrestrische ecosystemen van het krijttijdperk bloot in Libanon

06/02/2024

Een internationaal team van paleontologen heeft een rijke vindplaats met fossielen uit het vroege krijttijdperk blootgelegd in Jezzine, Zuid-Libanon. "We kunnen nu een glimp opvangen van de diversiteit in een vroeg terrestrisch ecosysteem in dit gebied", zegt paleontoloog Ninon Robin, Instituut voor Natuurwetenschappen.


Wetenschap

15 jaar monitoring van de ecologische effecten van Belgische offshore windparken levert nog steeds nieuwe inzichten op

30/01/2024

Vijftien jaar na de start van het programma levert de monitoring van de ecologische effecten van Belgische offshore windparken nog steeds nieuwe inzichten op. Alleen dankzij volgehouden en adaptieve monitoring kunnen we ervoor zorgen dat offshore windparken op de meest milieuvriendelijke manier worden ontworpen en gebouwd.


Wetenschap

Gewone dolfijn aangespoeld op strand van Oostende

22/12/2023

Deze ochtend spoelde een dode Gewone dolfijn (Delphinus delphis) aan op het strand van Oostende, nabij de westelijke strekdam. Het gaat om een vrouwtje van 2,07 meter lang.


Wetenschap

Etienne Steurbaut krijgt hoogste onderscheiding voor geologie in België

21/12/2023

Etienne Steurbaut, voormalig departementshoofd paleontologie aan ons Instituut, heeft de hoogste onderscheiding voor geologie gekregen die een wetenschapper te beurt kan vallen in ons land.


Wetenschap

Bavianen bij de oude Egyptenaren: vereerd maar onderkomen

07/12/2023

De oude Egyptenaren kweekten bavianen in gevangenschap voor ze gemummificeerd werden. Dat blijkt uit onderzoek van archeozoöloog Wim Van Neer van het Instituut voor Natuurwetenschappen en collega's.


Wetenschap

De kwaliteit van de Noordoost-Atlantische Oceaan

05/12/2023

Het Quality Status Report 2023 beoordeelt de status van de Noordoost-Atlantische Oceaan. Klimaatverandering en verzuring zijn drijvende krachten van verandering geworden. Biodiversiteit en habitats blijven in gevaar, maar de chemische kwaliteit van het mariene milieu verbetert weer.


Wetenschap

Nood aan effectieve bescherming van grindbedden in de Belgische Noordzee

04/12/2023

Grindbedden in de Belgische Noordzee herbergen een unieke fauna die kwetsbaar is voor bodemberoerende activiteiten, maar worden tegelijk sterk bevist. Deze paradox onderstreept de nood aan een effectievere bescherming.


Wetenschap

Herontdekt in onze collecties: een van de oudste fossiele insecten uit China

29/11/2023

Paleontologen hebben een rijke collectie fossiele insecten en andere geleedpotigen herontdekt, afkomstig van een steenkoolmijn in China. Ze bevat tientallen vleugels van kakkerlakken van zo'n 310 miljoen jaar oud.


Wetenschap

Levende Dikkopschildpad op strand Bredene

26/11/2023

Op 25 november 2023 spoelde een levende Dikkopschildpad aan op het strand van Bredene. Deze soort werd nooit eerder met zekerheid in België vastgesteld. Het dier wordt nauwlettend opgevolgd in SEA LIFE Blankenberge.