Nieuws

Wetenschap

Schelde Delta officieel erkend als UNESCO Geopark

29/03/2024

De regio van de Belgisch-Nederlandse Scheldedelta is officieel erkend als UNESCO Global Geopark. De werelderfgoedorganisatie erkent daarmee dat het gebied geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uitzonderlijk is.


Wetenschap

Amateurpaleontologen schenken rijke collectie fossiele haaien- en roggentanden aan Instituut

28/03/2024

Burgerwetenschappers hebben tienduizenden fossiele haaien- en roggentanden aan het Instituut geschonken. Ze komen uit de kleigroeve van het West-Vlaamse Egem, en getuigen van de rijke diversiteit in de ondiepe tropische zee zo’n 50 miljoen jaar geleden.


Wetenschap

Nieuw slachtoffer Bois du Cazier geïdentificeerd dankzij DNA

27/03/2024

Op 8 augustus 1956 kwamen 262 mijnwerkers  om het leven bij de brand in de mijn van Bois du Cazier in Marcinelle (Charleroi). In 2023 kon een multidisciplinair team van onderzoekers formeel een naam geven aan twee van de 14 slachtoffers die destijds niet konden worden geïdentificeerd. Nu is er voor een derde slachtoffer bevestiging van de identiteit.


Wetenschap

Belgische geologen testen mijnrobots

21/03/2024

Geologen van het Instituut voor Natuurwetenschappen testten de sensoren van hun biogeïnspireerde mijnrobot, die dunne aders metaalerts in de rots kan opsporen.

Wetenschap

Haai bijt zeehond: fossiele tand getuigt van aanval miljoenen jaren geleden

05/03/2024

Paleontologen hebben een fossiele tand van een witte haai ontdekt die nog ingebed zit in het hielbot van een zeehond. De vondst werpt licht op een dramatische ontmoeting 4,5 miljoen jaar geleden.


Wetenschap

Paleontologen leggen terrestrische ecosystemen van het krijttijdperk bloot in Libanon

06/02/2024

Een internationaal team van paleontologen heeft een rijke vindplaats met fossielen uit het vroege krijttijdperk blootgelegd in Jezzine, Zuid-Libanon. "We kunnen nu een glimp opvangen van de diversiteit in een vroeg terrestrisch ecosysteem in dit gebied", zegt paleontoloog Ninon Robin, Instituut voor Natuurwetenschappen.


Wetenschap

15 jaar monitoring van de ecologische effecten van Belgische offshore windparken levert nog steeds nieuwe inzichten op

30/01/2024

Vijftien jaar na de start van het programma levert de monitoring van de ecologische effecten van Belgische offshore windparken nog steeds nieuwe inzichten op. Alleen dankzij volgehouden en adaptieve monitoring kunnen we ervoor zorgen dat offshore windparken op de meest milieuvriendelijke manier worden ontworpen en gebouwd.


Wetenschap

Gewone dolfijn aangespoeld op strand van Oostende

22/12/2023

Deze ochtend spoelde een dode Gewone dolfijn (Delphinus delphis) aan op het strand van Oostende, nabij de westelijke strekdam. Het gaat om een vrouwtje van 2,07 meter lang.


Wetenschap

Etienne Steurbaut krijgt hoogste onderscheiding voor geologie in België

21/12/2023

Etienne Steurbaut, voormalig departementshoofd paleontologie aan ons Instituut, heeft de hoogste onderscheiding voor geologie gekregen die een wetenschapper te beurt kan vallen in ons land.


Wetenschap

Bavianen bij de oude Egyptenaren: vereerd maar onderkomen

07/12/2023

De oude Egyptenaren kweekten bavianen in gevangenschap voor ze gemummificeerd werden. Dat blijkt uit onderzoek van archeozoöloog Wim Van Neer van het Instituut voor Natuurwetenschappen en collega's.