Collecties gewervelden


Exemplaren in de collecties recente gewervelden zijn in de voorbije 175 jaar verzameld van over de hele wereld. De collecties zijn rijk aan historische exemplaren en typemateriaal, inclusief van soorten die vandaag bedreigd of uitgestorven zijn.
 

Historisch gezien behoren de recente verzamelingen van gewervelde dieren tot de oudste collecties van ons instituut. Toen de verzamelingen gestart zijn, in het midden van de 19de eeuw, bestonden ze voornamelijk uit inheemse en tropische vogels omdat de eerste directeur van het instituut ornitholoog was.

Sindsdien zijn de verzamelingen uitgegroeid tot meer dan 700.000 specimens van vogels, vissen, amfibieën, reptielen en zoogdieren. We bewaren het typemateriaal (de exemplaren die werden gebruikt om een soort te beschrijven) van meer dan 700 soorten. Tussen 1930 en 1960 verzamelden en bestudeerden onze wetenschappers veel dieren uit de nationale parken van Congo. Recent zijn de verzamelingen verrijkt met nieuw materiaal uit het Amazonegebied, het Afrotropisch gebied, Zuidoost-Azië en Papoea-Nieuw-Guinea, onder andere.

De verzamelingen van gewervelde dieren zijn buitengewoon divers: ze bestaan uit opgezette dieren, exemplaren geconserveerd in alcohol, schedels, skeletten, schilden van schildpadden, huiden, weefsels, embryo's, eieren en nesten. Er worden nog altijd nieuwe soorten beschreven op basis van onze verzamelingen van gewervelde dieren.

Een nieuw beschreven gekkosoort.
Een nieuw beschreven gekkosoort. (Foto: Danny Gys)
Skeletten van de genetkat.
Skeletten van de genetkat. (Foto: Thierry Hubin, KBIN)

700.000

specimens

12

bewaarplaatsen

12.000

lades

35.000

bokalen
(voor exemplaren op alcohol)

Ons team

Zoeken in onze collecties

DaRWIN 
(soorten)

Virtuele collecties
(gedigitaliseerde specimens)

Collecties
(algemene info)

Metadata-catalogus
(beschikbare wetenschappelijke datasets)


De collecties bezoeken

Ben je een onderzoeker die een collectie wil raadplegen?

Contacteer een conservator

Je wil een tour achter-de-schermen in de collecties en labs?

Boek een gids


De geschiedenis van onze collecties

Hoe groeide een eclectische verzameling specimens uit tot een van de belangrijkste collecties ter wereld?

Lees er alles over


Doneer je collectie

Jouw privécollectie kan van grote wetenschappelijke waarde zijn. Waarom schenk je ze niet aan het Instituut voor Natuurwetenschappen? Wij houden de specimens in perfecte staat.

Contacteer een conservator