Leerlingen helpen nieuwe soort wandelende tak beschrijven

05/03/2015

Leerlingen uit Brussel en Namen zullen wetenschappers helpen bij het beschrijven van een nieuwe soort wandelende tak door levende exemplaren te observeren in de klas. De waarnemingen van de leerlingen worden verwerkt in een wetenschappelijk artikel.

 

Drie lagereschoolklassen in Molenbeek (NL), Sint-Lambrechts-Woluwe (FR) en Namen (FR) hebben er een paar bijzondere klasgenoten bij: wandelende takken.

Het zijn exemplaren van een nieuwe, nog onbeschreven soort uit Cambodja. Tijdens de komende twee maanden zullen de leerlingen alle groeistadia en het gedrag van deze ‘meesters in camouflage’ observeren, beschrijven en fotograferen. Jérôme Constant en Joachim Bresseel, twee entomologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), verwerken die informatie dan in een wetenschappelijk artikel, waarin ook nieuwe soorten uit Vietnam worden beschreven. De leerlingen mogen bovendien een wetenschappelijke naam kiezen voor ‘hun’ wandelende tak uit het geslacht Lopaphus.

Nog veel te ontdekken

‘We willen de kinderen actief laten deelnemen aan wetenschap en ze leren hoe biologen te werk gaan’, zegt Jérôme Constant. ‘We maken de leerlingen bewust dat naar schatting tachtig procent van de insecten op aarde nog ontdekt moet worden en dat je door het beschrijven van nieuwe soorten hun ecosystemen kunt helpen beschermen. En natuurlijk hopen we dat onze passie overslaat op de kinderen.’

 

Blik achter de schermen

Jérôme en Joachim gaven bij de installatie van het terrarium in de drie klassen al een korte workshop ‘insectenkunde’ en taxonomie. Eind april komen de leerlingen hun waarnemingen presenteren in ons Museum en stemmen ze democratisch over een naam voor de nieuwe soort. De biologen deden al een aantal voorstellen, waarbij de naam iets vertelt over de cultuur van Cambodja of over de vinders van de soort (twee Franse liefhebbers van wandelende takken). De leerlingen krijgen ook een blik achter de schermen van de insectencollectie van het KBIN, die zo’n 17 miljoen insecten telt, van het Vivarium met levende soorten, en van de onderzoekslabs.

Nieuws