Toegankelijkheid

Het Instituut voor Natuurwetenschappen is toegankelijk voor personen met een handicap. Per persoon krijgt één begeleider daarbij gratis toegang tot het museum.

Bereikbaarheid en parkeren

Twee parkeerplaatsen op de parking van het museum zijn voorbehouden aan bezoekers met een parkeerkaart voor personen met een handicap (artikel 27 van de wegcode). Wil je graag een parkeerplaats boeken? Stuur dan uiterlijk de dag voor je bezoek een email naar onze Dienst Security (dispatching@naturalsciences.be).

Kom je met het openbaar vervoer? Op het 'Rolstoelplan Brussel' worden de beste routes voor rolstoelgebruikers uitgestippeld.

Ingang

Vanaf de parking loopt er een hellend vlak naar de ingang. De deur aan de ingang gaat niet automatisch open, maar er is steeds een parkeerwachter aanwezig die kan assisteren. In de inkomhal is een lift beschikbaar die speciaal voor rolstoelgebruikers werd ontworpen. Opmerking voor groepen van personen met beperkte mobiliteit: het kan een tijdje duren voordat een gehele groep zich via zo'n speciale rolstoellift verplaatst heeft, gelieve hiervoor voldoende tijd te voorzien! Een andere optie is om via de loopbrug te komen onder begeleiding van onze dienst Onthaal*.

Via de imposante loopbrug (gesitueerd tussen de omheining en de ingang van het museum) hebben personen met beperkte mobiliteit, onder begeleiding van onze Securitydienst*, direct toegang tot het niveau van de vestiaire. Deze brug zal de hoofdingang, waar de kassa’s zich bevinden, niet vervangen, maar verbetert wel de toegang tot het museum.

De loopbrug is uitgerust van een afrastering met oranje LED’s op de grond en, aan de straatkant, met oriëntatietegels voor blinden en slechtzienden. De houten plankenvloer is zodanig gebouwd dat de snelheid van rolstoelen beperkt wordt op het steile stuk. De ingang van het museum is voorzien van automatische schuifdeuren (de buitenste deuren openen automatisch in de twee richtingen; de binnenste deuren openen automatisch bij het buitengaan).

* Als je het museum via de loopbrug wil binnengaan, kan je de parkeerwachter aanspreken op de dag zelf of stuur je vooraf een mailtje naar dispatching@naturalsciences.be (in dit geval kan je meteen ook een plaats op de parking reserveren).

Rolstoel beschikbaar

In de inkomhal staat een rolstoel ter beschikking. Je kan deze op voorhand reserveren bij de dienst Onthaal via mail: dispatching@naturalsciences.be.

Liften

Er zijn twee hoofdliften in het Museum (Lift A en Lift B), en verschillende andere liften toegankelijk voor rolstoelgebruikers. In geval van onbeschikbaarheid van een lift zijn er alternatieve routes, waarvoor u de assistentie van een suppoost kan vragen.

Toiletten

Er zijn aangepaste toiletten voor personen met een beperking beschikbaar in de sanitaire ruimte bij de Mineralenzaal (verdieping -1), bij de iguanodons in situ (verdieping -2) en onder de grote trap die de Galerij van de Dinosauriërs verbindt met de zaal 250 jaar Natuurwetenschappen (verdieping -1).

Ateliers voor blinden en slechtzienden

Blinden en slechtzienden verkennen een boeiende, onbekende leefwereld in vier speciale tast- en doeateliers, die door onze Educatieve dienst werden uitgewerkt.

Voor kinderen vanaf 5 jaar raden wij ook een bezoek aan het paleoLAB aan. Voelen en doen zijn daar de codewoorden! Kinderen kunnen er aan de slag met allerlei fossielen, mineralen en nog veel meer. Meer info over het paleoLAB voor individuele bezoekers en voor groepen.

 

 

De interne bewakingsdienst van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBO 0353.070.496) is verzekerd tegen lichamelijke of materiële schade die voortvloeien uit de uitoefening van zijn activiteiten inzake private veiligheid. De benadeelden kunnen zich rechtstreeks wenden tot Ethias SA, rue des croisiers 24, 4000 LUIK. Het polisnummer is 45262551.