Terrestrial Biodiversity Monitoring and Assessment (BIOMON)
Ons team bestaat uit twee eenheden, één gericht op de studie van de terrestrische biodiversiteit in ecosystemen van tropische wouden en één gewijd aan de langetermijnmonitoring van vogelpopulaties.
1. Eenheid Biodiversiteit in tropische wouden
Om efficiënte strategieën voor natuurbehoud te creëren, is het noodzakelijk om te begrijpen hoe biodiversiteit horizontaal (tussen geografisch ver uiteengelegen plaatsen), verticaal (van het topje van de wortele tot de top van de bomen) en volgens omgevingsfactoren (hoogte, temperatuur, vochtigheid, bodem, enz.) verdeeld is.
Tot de helft van de biodiversiteit van een bos leeft in de boomtoppen (canopy). Het bladerdak is moeilijk te bereiken omdat tropische bomen gemakkelijk 30 of 40 meter hoog kunnen worden. Daarom ontwikkelen we methoden om levende organismen in het bladerdak te verzamelen, vanaf de grond of vanuit de boomtoppen.
We dragen bij aan de verkenning van de biodiversiteit in regio's die nog grotendeels onontgonnen zijn door mee te werken aan internationale expedities in het kader van de programma's IBISCA en Our Planet Reviewed. We hebben bijvoorbeeld deelgenomen aan de eerste schatting van het aantal insecten en andere geleedpotigen in een tropisch regenwoud in Panama. In Papoea-Nieuw-Guinea namen we deel aan projecten die onderzoek, capaciteitsopbouw, duurzame ontwikkeling en natuurbehoud combineren. Life on Trees, ons huidige grootschalige project is gericht op het bestuderen van de diversiteit en verspreiding van alle eukaryotische organismen in grote, oude tropische bomen.
2. Belgisch Ringcentrum voor Vogels (BeBIRDS)
Het ringen van vogels is een belangrijk instrument voor de monitoring en de studie van in het wild levende vogelpopulaties. Het principe van het individueel merken laat toe richting en modaliteiten van de vogeltrek te bestuderen alsook de populatiedynamica en de evolutie op te volgen van vitale parameters (geboorte, overleving, doodsoorzaken). De continuïteit van het programma, dat in 1927 in België begon, laat toe langetermijntendenzen vast te stellen. Dit is bijzonder actueel in de context van de evaluatie van de toestand van het leefmilieu en van de invloed van klimaat wijzigingen.
BeBirds - heeft tot doel:
- op een kwaliteitsvolle wijze het verzamelen van gegevens organiseren door een samenhangend netwerk van vrijwillige gecertificeerde medewerkers-ringers
- deze gegevens ter beschikking stellen van wetenschappers, professionelen en amateurs, van beheerders en beleidsverantwoordelijken
- het ontwikkelen van kennis bevorderen door deel te nemen aan de vorming van studenten van het hoger onderwijs
- het ontwikkelen van onderzoeksprogramma’s ten behoeve van het natuurbehoud